صِلِۀ رَحِم به معنای ارتباط و دیدار با خویشاوندان و کمک به آنها از آموزههای اخلاقی اسلام است. قرآن و احادیث بر صله رحم تأکید کردهاند، تا آنجا که قرآن ترککنندگان آن را در شمار زیانکاران و لعنتشدگان معرفی میکند. در روایات نیز صله رحم به عنوان بهترین عمل پس ازایمان، اولین سخنگوی قیامت، بهترین خصلت مومن و مهمترین عامل طولانی شدن عُمر معرفی شده است. بنابر حدیث قدسی، صله رحم از رحمت خداست و هر کس آن را ترک کند، از رحمت او محروم خواهد ماند.
صله رحم گاهی واجب و گاهی مستحب است. قطع رحم یعنی ترک صله رحم واجب و عدم ارتباط لازم با خویشان، یکی از گناهان کبیره است و حتی درباره خویشاوندان بدخُلق یا گناهکار نیز مُجاز نیست.
در فرهنگ ایرانیان، صله رحم جایگاه ویژهای داشته و به مناسبتهای مختلفی مانند عید نوروز، ماه رمضان و عیدهای ملی یا مذهبی نمود بیشتری دارد.
جایگاه و اهمیت
- وَاتَّقُوا اللَّهَ الَّذِی تَسَاءَلُونَ بِهِ وَالْأَرْحَامَ ۚ إِنَّ اللَّهَ کانَ عَلَیکمْ رَقِیبًا (ترجمه: بترسید از خدایی که به نام او از یکدیگر در خواست میکنید و از قطع خویشاوندیها پروا کنید که خدا مراقب شما است.)[ نساء–۱]
- وَبِالْوَالِدَینِ إِحْسَانًا وَ ذِی الْقُرْبَیٰ وَ الْیتَامَیٰ وَالْمَسَاکینِ وَ قُولُوا لِلنَّاسِ حُسْنًا (ترجمه: به پدر و مادر، و خویشان و یتیمان و مستمندان احسان کنید، و با مردم [به زبان] خوش سخن بگویید.)[ سوره بقره–۸۳]
تکرار یک موضوع در قرآن نشاندهنده اهمیت آن است. بر اساس آیات قرآن، در قیامت از انسانها درباره صله رحم سؤال خواهد شد. قرآن همچنین قطعکننده رحم را لعنتشده دانسته و خداوند تهدید کرده که چشم و گوش او را از درک حقایق ناتوان میسازد.
در روایات و سیره زندگی اهل بیت(ع) نیز اهمیت فوقالعاده کمک، حمایت و محبت به خویشاوندان کاملا روشن است و به شدت از قطع رابطه باخویشان نهی شده است. در روایات شیعه، قطع رحم به عنوان عامل دوری لطف و رحمت خدا از فرد و جامعه معرفی گردیده است.[۲۲]
بر اساس روایات، صله رحم به قدری در نظر خداوند اهمیت دارد که حتی
اگر فاسقان ارتباط خوبی با اقوام و خویشان خود داشته باشند، خداوند روزی
آنها را افزون میکند؛ ولی در مقابل، اگر کسانی که اهل نماز و روزهاند، در صورت قطع رحم، علاوه بر عذاب آخرت، از عمر و روزی آنها کاسته میگردد.[۲۳] علامه مجلسی در جلد ۷۱ بحار الانوار در باب صله رحم ۱۱۰ حدیث و در باب حقوق پدر و مادر و فرزندان ۱۰۲ روایت در این موضوع گردآوری کرده است.
فلسفه تأکید اسلام بر صله رحم
علت تأکید اسلام به حفظ پیوند خویشاوندی این است که همیشه برای اصلاح، تقویت، پیشرفت، تکامل و عظمت بخشیدن به یک اجتماع بزرگ، چه از نظر اقتصادی یا نظامی، و چه از نظر جنبههای معنوی و اخلاقی باید از واحدهای کوچک آن شروع کرد. با پیشرفت و تقویت تمام واحدهای کوچک، اجتماع عظیم، خود به خود اصلاح خواهد شد. در همین راستا اسلام دستور به اصلاح واحدهایی داده که معمولا افراد از کمک و یاری و عظمت بخشیدن به آن روگردان نیستند؛ در صله رحم خداوند تقویت بنیه افرادی را توصیه میکند که خونشان در رگ و پوست هم در گردش بوده و اعضای یک خانوادهاند، و پیدا است هنگامی که اجتماعات کوچک خویشاوندی نیرومند شد، اجتماع عظیم آنها یعنی جامعه نیز عظمت مییابد. به عقیده برخی، حدیثی که میگوید: «صله رحم باعث آبادی شهرها میگردد»، به همین معنا اشاره دارد.
در خطبه معروف حضرت فاطمه(س)، از زیاد شدن نسل، به عنوان دلیل و فلسفهای برای وجوب صله رحم نام برده شده است.
از دید برخی کارشناسان، دیدار خویشاوندان، اقوام و دوستان علاوه بر احیای روابط عاطفی و انسانی، تأثیری جدی بر مکانیزم عصبی انسان دارد و میتواند باعث افزایش طول عمر، سلامتی و کاهش استرس شود.آثار صله رحم
- دوستی و محبت خدا
- حمایت خداوند
- عاقبت به خیری
- جلوگیری از پیشامدهای بد
- دفع بلا
- آسانی حساب قیامت
- عبور آسان از پل صراط
- جلوگیری از گناهان
- کفاره گناهان
- حفظ نعمتها
- بهشتی شدن
- پاک کردن اعمال
- برطرف شدن فقر و زیاد شدن روزی
- برآوره شدن حاجات
- زکات رفاه
- زدودن کینهها
- پاداش سریع در دنیا
- پاداش صد شهید در صله رحم کامل
- خوش اخلاقی
- بخشنده شدن
- نشاط روح و جان
- مهمترین عامل افزایش عمر
- آبادانی محیط زندگی
- مرگ آسان
پیامدهای قطع رحم
صله رحم در فرهنگ ایرانیان
امام صادق علیهالسلام:صله رحم نمایید و به برادران (دینی) خود نیکی کنید، هر چند با سلام کردن خوب و یا جواب سلام خوب باشد.
امام رضا(ع):
ما برای زیاد شدن عمر، وسیلهای جز صله رحم نمیشناسیم. صله رحم بهاندازهای در زیاد شدن عمر مؤثر است که شخصی که از عمرش سه سال مانده است، خداوند به سبب صله رحم سی سال به عمرش میافزاید که مجموعا سی و سه سال میشود و کسی که از عمرش سی و سه سال تمام باقی مانده است، خداوند به سبب قطع رحم سی سال از عمرش برمیدارد و آن را به سه سال کاهش میدهد.